CLARIAH-dag 2016

Op vrijdag 22 januari 2016 was er de eerste CLARIAH-dag: een bijeenkomst voor iedereen die in CLARIAH geïnteresseerd is.
De bijeenkomst werd van 13:00 tot 18:00 gehouden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort.


IAP

IAP meeting’s Morgens was er de eerste vergadering van het International Advisory Panel (IAP). Het IAP bestaat uit 5 experts op het gebied van Digital Humanities en Infrastructuur. Christine Borgman (UCLA) kon er helaas niet bij zijn en Helen Katsiadakis deed mee via Skype (hetgeen goed werkte).

Het IAP was tevreden over de opzet van het CLARIAH-project maar benadrukte wel dat:

  1. de disseminatie uiterst belangrijk is
  2. dat de verschillende WorkPackages meer zouden moeten samenwerken omdat dat
    1. nuttig is en
    2. silo-vorming kan voorkomen.

Bijeenkomst

Na de lunch druppelden de ± 80 mensen die zich hadden opgegeven, langzaam binnen. De 10 monitoren stonden al klaar en de eerste (van de 14) demo’s werden al uitgeprobeerd.

http://cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/styles/rce_pasfoto_large/public/images/pasfotos/dirk_houtgraaf.jpg?itok=sQ5QRu6AOm 14:00 heette Dirk Houtgraaf, programmadirecteur Erfgoed Digitaal van de RCE, ons van harte welkom en gaf hij aan dat de RCE eigenlijk veel intensiever met CLARIAH zou willen samenwerken: dat gaan we dus verkennen!
De voorzitter van CLARIAH, Lex Heerma van Voss, opende daarna de bijeenkomst met een kort overzicht van de activiteiten van afgelopen jaar sinds de start in januari 2015.

Keynote I

Joris van EijnattenJoris van Eijnatten, hoogleraar cultuurgeschiedenisaan de Universiteit Utrechthield de eerste keynote: "Tracing conceptual change in messy data: finding stuff in bags of words"
Joris ging daarbij in op technieken die hij als “eenvoudig historicus” graag zou willen gebruiken in zijn onderzoek. Van Eijnatten gaf aan dat voor hem, als redelijk goed ingevoerd in Excel, er nog wel mogelijkheden zijn om een en ander uit te rekenen maar dat ook hij verstek moet laten gaan als er bv de factor tijd bij komt. Zijn ideaal is een soort slider waarmee je door de tijd kunt scrollen en de veranderingen (bv het aantal keren dat het woord “ik” in een preek voorkomt) direct op het scherm terugziet.

WP’s

Na Joris z’n inspirerende keynote kwamen de 5 werkpakketten van CLARIAH aan de beurt. Ze gaven elk in een korte presentatie een overzicht van de status van de WP’s en de voor de komende maanden geplande activiteiten. WP1 gaf alvast een voorproefje van de nieuwe website met bijbehorend nieuwe logo (dat al op de huidige site te zien is).
De 5 presentaties zijn hier (op Slideshare) terug te vinden.

Thee en demo’s

Na de 5 WP-presentaties was er een gecombineerde theepauze/demosessie van een uur waarin 14 verschillende demo’s / projecten getoond werden. Het betrof hier resultaten van nieuwe CLARIAH-projecten, van oude “CLARIAH-zaaigeld” projecten, en van de allerlaatste CLARIN-NL projecten die pas net afgerond waren.
Al met al een mooi overzicht van hetgeen er in en rond CLARIAH gebeurt zoals de foto's duidelijk maken.

Wat jammer was, was dat het uur eigenlijk te kort was. Veel mensen vroegen of het nog wat langer kon duren maar de schermverhuurders stonden al klaar om de boel op te ruimen en Karlheinz Mörth (Charly) van CLARIAH-Austria, moest beginnen met zijn afsluitende keynote omdat hij uiterlijk om 16:45 richting Schiphol moest vertrekken.

Keynote II

Karlheinz MorthCharly gaf een mooi overzicht over de wijze waarop CLARIAH-Austria tot stand gekomen is en wie in Oostenrijk de belangrijke spelers zijn op het gebied van infrastructuur en DH.

Borrel

Na de dag-afsluiting door Jan Odijk, ging de biertap open en kon de succesvolle bijeenkomst worden afgesloten met enkele versnaperingen.
Na deze meer algemene dag gaan we in het najaar van 2016 een meer technische CLARIAH dag organiseren die wederom openstaat voor iedereen die geïnteresseerd is.