Digital Humanities Benelux 2015

Dag I

Dit jaar werd de tweede Digital Humanities Benelux gehouden op 8 en 9 juni in Antwerpen (de eerste was vorig jaar in Den Haag). Ik beschrijf (ontzettend subjectief natuurlijk) hier enkele hoogtepunten hiervan.

William NoelDe keynote spreker William Noel had een inspirerende en overtuigende voordracht waarin hij liet zien hoe het delen van data kan leiden tot onverwacht nieuwe gebruik en nieuwe verrijkingen van de data. Make your data promiscuous  was zijn slogan.

De andere keynote spreker, Elena Pierazzo, kon mij minder bekoren. In het reguliere programma waren bijdragen uit vele hoeken van de geesteswetenschappen, zo breed dat ik mij enigszins ontheemd voelde op deze conferentie (zoals trouwens ook op  andere Digital Humanities conferenties). Het volledige programma is hier te vinden.

Zeker vermeldenswaard is de presentatie over het initiatief van Stef Scagliola et al. om een overzicht te maken van Digital Humanities projecten in Nederland (hopelijk later uitgebreid naar heel Europa), een project dat nu ook door CLARIAH financieel ondersteund wordt. Ik vond de  sessie over Linked Open Data ook bijzonder interessant, en wijs met name op het door CLARIN geïnitieerde Traveling CLARIN Campus project Talk of Europe (Hollink et al.).

De postersessie werd gehouden op het terras van de Antwerp Zoo, samen met een borrel, wat een zeer aangename ervaring was. Helaas was ik vergeten me in te schrijven voor het diner, waarvan ik weet dat het erg goed is (wat mij de volgende dag ook bevestigd werd) en de erbij behorende avondwandeling door de Antwerp Zoo. Hierover kan ik dan ook niets berichten. 

Dag II

De volgende dag waren er opnieuw presentaties en posters over allerlei onderwerpen, o.a. over resultaten van CLARIN-NL en CLARIN Vlaanderen (MIMORE en GrETEL, Augustinus et al.). Heel bijzonder vond ik de presentatie van Ben Verhoeven et al. over de Riddlerbot: A Next Step on the Ladder Towards Computational Creativity waarin hij een twitter bot (@TheRiddlerBot) beschreef die zelfs raadsels opstelt en formuleert.

De afsluitende panelsessie moest ik helaas voortijdig verlaten: er werden in de inleidende praatjes wat dingen gezegd die hopelijk zouden provoceren (bijv.  Antal van den Bosch: iedere geesteswetenschapper moet leren programmeren), maar ik weet niet of en hoe die in de verdere discussie aan bod zijn gekomen. 

De volgende DH Benelux wordt gehouden in 2017, in Luxemburg.

 

Jan Odijk