Site visit voor CLARIAH-voorstel

Op dinsdagmiddag 11 februari was het zover: een deel van de commissie "National Roadmap for Large-Scale Research Facilities" die moet besluiten over het wel/niet honoreren van de Roadmap aanvragen (waarvan de CLARIAH-aanvraag er een is) kwam "op bezoek" bij CLARIAH in het Trippenhuis in Amsterdam.

Het bezoek bestond uit 3 onderdelen:

  • Presentatie van de aanvraag door José van Dijck
  • Discussie met de delegatie en de aanvragers van CLARIAH
  • Demo's door de onderzoekers van Nederlab, TROVEe en CLIO-INFRA
De CLARIAH aanvragers zitten te wachten op de commissie.

 

De algehele indruk van alle aanwezigen is positief; er is een uitstekende site visit georganiseerd waarin het belang en de urgentie van de infrastructuur duidelijk naar voren zijn gebracht. Natuurlijk kan het altijd beter maar de commissiedelegatie leek ons in elk geval goed gezind. De moeilijkste vraag was over onze relatie met het bedrijfsleven (en vooral waarom zij niet concreet hierin investeren).

De voorzitter gaf expliciet een compliment voor de uitstekende presentatie door José van Dijck, en ook de drie demonstraties die gegeven werden, lokten veel enthousiasme uit. Henk Wals zei dat het de beste site visit was die hij ooit had meegemaakt! Nu maar hopen dat onze positieve indruk ook correct is en zich vertaalt in financiering.

Wachten op de commissie om een demonstratie te geven.

 

Werk aan de winkel

Anders dan we wellicht gedacht hadden, zijn we er nog niet van af! De commissie heeft nl. gevraagd het voorstel op te delen in twee fases, waarbij ze nu hoogstens de eerste fase zullen financieren (ze zeiden dat ze dit aan alle projecten gingen vragen die nog in de running zijn), en waarbij we voor de tweede fase later opnieuw een voorstel moeten indienen. We moeten een voorstel hiervoor indienen in de eerste week van april. De commissie heeft haar eindvergadering op 17 april, en op 2 juni neemt het algemeen bestuur van NWO het uiteindelijke besluit.

Eerder zullen we het niet weten. Duimen dus maar!

 

Jan Odijk