THATcampDH

Afgelopen week (14-15 januari 2014) vond bij het Huygens-ING in Den Haag de THATcampDH plaats. Ongeveer 60 enthousiastelingen (onderzoekers, techneuten en anderen werkzaam in de geestes- of sociale wetenschappen) kwamen 2 dagen bijeen om samen te leren en te werken. Het vaste programma was bewust zeer summier gehouden waardoor er veel ruimte was voor spontane initiatieven: iedereen die iets wilde doen, kon dat voorstellen. Dat waren er zoveel dat al snel de twee dagen gevuld waren.

Wat is een THATcamp?

Het staat voor “The Humanities and Technology Camp.” En is een zogeheten unconference: een open, goedkope bijeenkomst waar geesteswetenschappers en technici met uiteenlopende ervaring samen leren en werken aan spontaan geopperde ideeën. Een “unconference” verhoudt zich tot een conferentie als een seminar tot een lezing, als een dweilorkest tot een symfonieorkest. Het is informeel maar vereist wel een actieve deelnamen: je kunt niet achterover leunen en maar zien wat er komt!

Na de registratie en het koffiedrinken (uit een welkomsmok met THATcamp-logo) begon de unconference met een plenaire sessie waarin de do’s en don’ts werden uitgelegd. Vervolgens kon iedereen een idee naar voren brengen en al snel waren de 2 dagen gevuld met 19 sessies. Het einde van de eerste dag was gereserveerd voor de lancering van de nieuwe website van historici.nl.

Een belangrijk deel van het Camp speelde zich online af. Al tijdens de sessies maakten de deelnemers volop gebruik van de hashtag #THATCampDH om hun indrukken, foto's en leestips te delen via Twitter. Hierdoor waren ook mensen die niet naar Den Haag konden komen, in staat om een bijdrage aan de unconference te leveren. Organisator Gerben Zaagsma heeft een zeer nuttige verzameling tweets met informatie over relevante tools en projecten samengesteld.  

Het was niet verbazingwekkend dat ongeveer de helft van de aanwezigen op de een of andere manier betrokken waren bij CLARIN-projecten en/of de nieuwe CLARIAH-aanvraag. Wat betreft de andere helft: daar kon uitstekend het evangelie aan worden gepreekt!

Aflsuiting

Woensdagavond was de afsluitende bijeenkomst: bijna iedereen moe maar voldaan. Door de mogelijkheid om direct van alles te posten en zelf op de website te plaatsen, stonden aan het einde van de conferentie van een aantal sessies de eindverslagen al online!

Een van de (weinige) kritiekpunten was dat er te weinig echte hands-on experience geweest was. Een aantal mensen had gehoopt nog meer zelf aan het programmeren te kunnen gaan. Nu was het in hun ogen te vaak luisteren, kijken en praten over nieuwe software maar nog te weinig zelf proberen. Wellicht kan daar in een volgende versie aan tegemoet gekomen worden!

Al met al: twee gave en inspirerende dagen die weer een hoop nieuwe energie geven voor de Digital Humanities.

 

Arjan en Arwin