BoschDoc winnaar van de SSH-dataprijs van DANS

boschdocDe Nederlandse Dataprijs voor de categorie humaniora en sociale wetenschappen gaat dit jaar naar BoschDoc. De prijs (Dataprijs 2016 sculptuur en € 5.000) werd gisteren tijdens een feestelijke ceremonie uitgereikt door de juryvoorzitter van de Nederlandse Dataprijs 2016, prof. dr. José van Dijck (president KNAW).

boschdoc2Van Dijck sprak vol lof over BoschDoc, een database met geschreven bronnen tot 1800 over de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. In de toelichting van het juryoordeel wordt de toegankelijkheid van de data onderstreept: “Dit indrukwekkende initiatief maakt het voor een groot publiek mogelijk op eenvoudige wijze kennis te nemen van de historische bronnen”. In het juryoordeel speelt ook het erfgoedbelang van de data mee. “Deze database vergroot de uitstraling van het Nederlandse culturele erfgoed naar het buitenland. Ook spelen de onderzoekers in op de wereldwijde belangstelling voor de schilder door de bronnen zowel in het Nederlands als in het Engels en Spaans aan te bieden. Door de verbinding met de tentoonstelling over Bosch in 2016 heeft BoschDoc een groot publiek kennis laten maken met wetenschap en dat verdient de Dataprijs!”

In hun dankwoord benadrukten winnaars A.M. Koldeweij, L. Scholten en R.C. Hage het belang van de verifieerbaarheid van dit historisch materiaal. Ook vonden ze het belangrijk om wat er bekend is van zijn werk aan de wereld te tonen. Ze zijn dan ook buitengewoon trots gewonnen te hebben.