Nieuwe directeur CLARIN ERIC

Prof. dr. Franciska de Jong (Universiteit Twente, Erasmus Universiteit Rotterdam, vicevoorzitter van NWO) wordt per september 2015 directeur van CLARIN ERIC, het bestuursorgaan van CLARIN dat gehuisvest is bij de Universiteit Utrecht. CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) is een grootschalige Europese onderzoeksinfrastructuur voor de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen. CLARIN zet zich in om onderzoekers in deze vakgebieden laagdrempelige toegang te verschaffen tot digitale taalgegevens uit heel Europa, en tot tools om deze data te bewerken.

Met haar academische en bestuurlijke ervaring is Franciska de Jong bij uitstek gekwalificeerd om de belangrijkste uitdagingen voor CLARIN in de komende jaren aan te gaan. Onder haar leiding wil CLARIN verder uitbreiden en meer toekomstbestendig worden. De Jong zal zich inzetten om nieuwe gebruikersgroepen te bereiken en om de samenwerking te versterken met nieuwe partners en landen buiten Europa. Daarnaast zal ze de samenwerking met commerciële partners initiëren. Franciska de Jong volgt Steven Krauwer (Universiteit Utrecht) op, een van de grondleggers en de eerste directeur van CLARIN ERIC.

CLARIN faciliteert baanbrekend onderzoek door ongekende hoeveelheden data en innovatieve tools samen te brengen met betrekking tot diverse talen in Europa en wereldwijd. Zo wordt het mogelijk om meerdere bronbestanden tegelijk te doorzoeken en de data op geavanceerde wijze te analyseren. De tools zijn speciaal afgestemd op de behoeften van de onderzoekers. CLARIN opent de deur naar nieuwe benaderingen van taalgebaseerd onderzoek in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen.

Meer informatie staat hier.