SPUI25-bijeenkomsten over digital humanities

In de komende maanden staat een serie van drie door KNAW en NWO georganiseerde SPUI25-bijeenkomsten over digital humanities op het programma.

De drie bijeenkomsten worden ingeleid door Piek Vossen Gespreksleider is Sandra Rottenberg

 
10 december 2013 20.00u – 22.00u: De digitale kaart van landschap, architectuur en verstedelijking
Met Piek Vossen (VU), Marianne Linde (TNO) en Maurice de Kleijn (VU).
De virtuele en de fysieke wereld worden in toenemende mate één. Google-earth en Google-Streetview, overal-aanwezige en altijd-draaiende beveiligingscamera's zijn bekende voorbeelden waarbij van de digitale wereld gegluurd wordt in de fysieke wereld. Ook het omgekeerde vindt plaats: augmented reality projecteert de digitale wereld op gebouwen (makelaardij), auto’s (politie), en mensen en hun mobiele sporen (waar zijn je vrienden nu?). De bijeenkomst haakt in op de ontwikkelingen van de virtuele digitale wereld en de implicaties die deze hebben op spatial oriented digital humanities gericht op geschiedenis en erfgoed van landschappen en de aansluiting daarvan op de “revolutie” in de ruimtelijke ordening die op dit moment gaande is.
Meer informatie en aanmelden: http://www.spui25.nl/programma/item/10.12.13---digital-humanities-1.html?date=10122013
 
21 januari 2014 20.00u – 22.00u: De Gouden Eeuw: de ontsluiting van een schatkamer aan informatie
Met Piek Vossen (VU), Julia Noordegraaf (UvA) en Inger Leemans (VU).
De Gouden Eeuw spreekt tot de verbeelding als kraamkamer van ideeën die tot de dag van vandaag opgang doen. Denk bijvoorbeeld aan de beurs, of aan de registratie van patenten. Het is ook een periode waarvan veel data beschikbaar zijn, verspreid over talloze bronnen en databases. Om de ontwikkelingen uit de periode van de Gouden Eeuw te kunnen duiden, is het nodig om grote hoeveelheden informatie uit de diverse bronnen beschikbaar te maken. Hoe? Dat is één van de grote uitdagingen in de digital humanities.
Meer informatie en aanmelden: http://www.spui25.nl/programma/content/lezingen/2014/01/21.01.14---digital-humanities-2.html?date=10122013
 
6 februari 2014 20.00u-22.00u: Het gezicht van de sociale media
Met: Piek Vossen (VU), Richard Rogers en Erik Borra (UvA), Wieneke van Vucht en Herman Meijer (Pauw & Witteman).
Onderzoek en analyse van sociale media kan hierover een schat aan informatie opleveren, die van grote waarde is voor bijvoorbeeld de traditionele media. De makers van tv-programma Pauw & Witteman analyseren samen met onderzoekers van de UvA het gebruik van social media. Wat levert deze samenwerking op? En hoe ziet de toekomst eruit: welke wensen en kansen zijn er?


Voor meer informatie en aanmelden zie hier.