TROVe
In het TROVe-project wordt een zoekmachine gebouwd die wetenschappers uit de digital humanities in staat stelt om de verspreiding van informatie te analyseren in verschillende media door de tijd heen. Hiermee kunnen de specifieke rollen van de verschillende media en hun onderlinge relaties en wederzijdse invloed op elkaar onderzocht worden. TROVe zal hiermee niet alleen de belangrijkste spelers kunnen identificeren, maar ook een analyse mogelijk maken van de rollen die zij spelen in discursieve constructies. Het zal uiteindelijk de manier kunnen laten zien waarop de media functioneren en verbonden zijn in de opbouw van informatie en hiermee de invloed van de media op het publieke debat.
TROVe faciliteert onderzoek
- De gebruikersinterface is afgestemd op de behoeften van wetenschappers uit de digital humanities, met name de ondersteuning van verkennend onderzoek, contextualisering en monitoring.
- Het herbergt vele collecties in één tool en maakt vergelijkingen mogelijk in één oogopslag.
- Het geeft inzicht in hoe media over uren, dagen, weken over een onderwerp berichten.
- Het maakt monitoring mogelijk en het volgen van de verspreiding en interactie van nieuws.
- Beter inzicht te krijgen in de manier waarop het bereik en impact te meten is en is te gebruiken door mediawetenschappers;
- Onderzoek te doen naar verdere automatisering: hoe kunnen bijvoorbeeld Twitter-keywords en -accounts up-to-date blijven zonder handmatig bijwerken?
- Te testen met grote hoeveelheden data;
- De tool uitgebreid te kunnen evalueren en testen in de diverse domeinen van de geesteswetenschappen.
Keyfeatures
- Verschillende informatiebronnen doorzoeken, via persoonsnamen, plaatsnamen, gebeurtenissen;
- Dekking van een event door verschillende media door de tijd heen te volgen, inclusief tijd-gebaseerde media (televisieuitzendingen);
- Identificeren en visualiseren van verschillende spelers (politici, organisaties, journalisten) die aan het debat hebben bijgedragen;
- Het bereik van verscheidene media meten (kijkcijfers, twittervolgers).
Screenshots
Op dit moment (zomer 2013) wordt er hard gewerkt aan de demonstrator. Die werkt al maar kan nog niet worden vrijgegeven. Om een idee te krijgen van de (mogelijke) output, tonen we hier alvast wat screenshots.
QuaMeRDES
TROVe en QuaMeRDES zijn twee onderzoeksinstrumenten die heterogene en asymmetrische mediacollecties doorzoeken.
- TROVe analyseert de verspreiding van hedendaags nieuws (2013Gnu) over verschillende media heen, zoals tv, radio, online kranten, blogs en twitter.
- QuaMeRDES maakt inhoudsanalyse mogelijk van tv, ondertitels en kranten, in historisch perspectief (1951Gnu).
In dit project worden beide onderzoeksinstrumenten ingezet in een use caseGonderzoek naar media en Oost-Europese migratie. Hierdoor willen we inzicht krijgen in de specificiteiten van beide onderzoeksinstrumenten, en de gelijkenissen en verschillen tussen beiden in kaart brengen.
Daarnaast worden beide onderzoeksinstrumenten verder ontwikkeld, i.c. de implementatie van normalisering in QuaMeRDES en het verbeteren van de performance van TROVe.