Workflows

Naast tools en datasets gaat CLARIAH ook workflows voor onderzoekers ontwikkelen. Deze workflows zullen beschrijven hoe resources in geschakelde processen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor veelvoorkomende onderzoeksstappen.

Hiermee kun je als onderzoeker:

  • Snel inzicht krijgen in hoe bepaalde tools en datasets met elkaar kunnen samenwerken
  • Analyse of bewerking van onderzoeksmateriaal via meerdere tools gestructureerd aanpakken
  • Veelvoorkomende onderzoeksstappen efficiënter en effectiever doorlopen.
Workflows icon

Ineo: al onze digitale resources op één plek

Met Ineo kunt u digitale bronnen zoeken, doorzoeken, vinden en selecteren voor uw onderzoek in de geestes- en sociale wetenschappen. Geleidelijk aan zal het toegang bieden tot duizenden tools, datasets, workflows, standaarden en educatief materiaal.

Waarom maak je gebruik van onze workflows?

Snel aan de slag

Niet elke stap hoeft opnieuw te worden uitgezocht.

Kwaliteit

Gestandaardiseerde workflows i.s.m. specifieke CLARIAH-tools zorgen ervoor dat taken consistent worden uitgevoerd volgens best practices.

Samenwerking

Door dezelfde workflow en tools te gebruiken, is het gemakkelijker om binnen eenzelfde kader te communiceren en samen te werken, maar ook om samenwerkingen aan te gaan met collega’s uit andere vakgebieden en disciplines.

Voor wie zijn onze workflows bedoeld?


Voor het doen van onderzoek en het onderwijzen in digital humanities, is het vaak nodig om van meerdere tools gebruik te maken om tot een antwoord te komen. De workflows zijn bedoeld voor iedereen die aan de slag wil met digital humanities methodes en nog niet geheel thuis is in de mogelijkheden die individuele tools samen kunnen bieden. Ze dienen tevens als inspiratie en referentie voor degenen die al een duidelijker beeld hebben van het beoogde werkproces om efficiëntie te garanderen.

De CLARIAH-workflows zijn gebaseerd op de methoden die eerder zijn toegepast in één of meer van onze projecten, wat de compatibiliteit en de bruikbaarheid van de workflow garandeert.Dit biedt een praktische ingang om te (leren) werken met het aanbod van CLARIAH en daarbuiten. Uiteraard is het ook mogelijk om specifieke aspecten te selecteren om de workflow aan te passen aan individuele behoeften.