Nieuws
  • 7 September 2022

Doe mee aan het GrETEL Tutorial tijdens 'De Week van het Nederlands'

CLARIAH organiseert een online tutorial waarin deelnemers kunnen leren hoe ze grammaticale constructies van de Nederlandse taal kunnen opzoeken met behulp van query engine GrETEL.

De week van het Nederlands heeft als doel de Nederlandse taal van alle kanten te belichten en vindt plaats van 1 t/m 8 oktober 2022. Tijdens deze week worden lezingen, debatten, voorstellingen en workshops over de Nederlandse taal en aanverwante onderwerpen gegeven. Eén van de workshops zal een online tutorial zijn van de CLARIAH resource GrETEL (Greedy Extraction of Trees for Empirical Linguistics).

GrETEL is een query engine waarin taalkundigen een natuurlijk taalvoorbeeld kunnen gebruiken als startpunt voor het doorzoeken van een treebank met beperkte kennis over boomrepresentaties en formele query-talen. In plaats van een formele zoekinstructie, neemt het een natuurlijk taalvoorbeeld als input. Door taalkundigen in staat te stellen te zoeken naar constructies die lijken op het voorbeeld dat zij geven, wil het de kloof tussen descriptief-theoretische en computationele taalkunde overbruggen.

Het tutorial, die in het Nederlands zal worden gegeven, zal op 7 oktober plaatsvinden van 14:00 tot 17:00 uur en zal bestaan uit meerdere korte presentaties waarin GrETEL wordt uitgelegd. Daarna krijgen de deelnemers de gelegenheid om zelf met de zoekmachine aan de slag te gaan, waarbij een team van experts beschikbaar zal zijn voor assistentie.

Interesse om deel te nemen aan het tutorial? Meld je dan hier aan